8 érdekesség a manduláról, amit kevesen tudnak

Finomabbnál finomabb sütemények és marcipán is készül mandulából, de sós ételekhez ugyanúgy felhasználhatjuk, sőt, akár magában is ropogtathatjuk. Számos jó tulajdonsága mellett érdekességeket is rejt ez az olajos mag, ezekből szemezgettünk most.

Íme 8 dolog, amit érdemes tudni a manduláról:

  1. A mandulafa termését, a mandulát íze alapján két csoportba sorolhatjuk: az általunk fogyasztott édesbe, illetve a mandulaolaj alapját tevő keserűbe, aminek fogyasztása tilos, hiszen mérgező anyagokat tartalmaz. Természetesen a mandulaolaj gyártásánál ezeket az anyagokat eltávolítják belőle.
  2. Tápanyagtartalma kiemelkedik a diófélék közül, jelentős mennyiségben tartalmaz E-vitamint, riboflavint, niacint, de magnéziumban, rézben, mangánban és aminosavakban is bővelkedik. A diófélékhez hasonlóan magas zsírtartalommal bír, azonban ezeknek a zsíroknak a nagy része jótékony hatással lehet a szívre.
  3. Érdemes barna hártyájával együtt fogyasztani, így juttathatjuk a legtöbb tápanyaghoz szervezetünket.
  4. Magas zsírtartalmának köszönhetően energiában gazdag, így jó forrása lehet a növényi fehérjének. Emellett rosttartalma is számottevő, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.
  5. A mandula fogyasztása jótékony hatással lehet az agyra, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek kiemelten fontosak az emberi agy működéséhez és fokozzák az aktivitását.
  6. A mandula részét képezheti a fogyókúrás étrendnek. A benne található telítetlen zsírok hozzájárulnak a teltségérzet fenntartásához, ráadásul kalóriatartalma is alacsony.
  7. A szervezet ellenálló képességének javításában is szerepe lehet a mandulának, ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert.
  8. Ha fáradékonynak és stresszesnek érezzük magunkat, szintén hasznos lehet mandulát fogyasztani, ami csökkentheti az ingerlékenységet és a szellemi fáradtságot is orvosolhatja.

A mandula is okozhat olyan allergiás tüneteket, amelyeket a dió, illetve a mandulából készült termékek is, így az arra érzékenyeknél hasfájást, rosszullétet vagy viszketést válthat ki.

Fotó: Shutterstock.

No comments


Leave a comment