Ez a tökéletes eszpresszó receptje

Hogyan készül a jó kávé? Mire kell figyelni, hogy aromás, illatos feketét készíthessünk? Utána jártunk a tökéletes eszpresszó receptjének.

 

Fontos, hogy lehetőség szerint frissen daráljuk a kávét! Ha ez nem megoldható, akkor minél hamarabb fogyasszuk el a felbontott tasakból, illetve tartsuk a kávét jól zárható, aromatartó dobozban. Figyelem! A kávé nagyon gyorsan magába szívja a környezetéből a nedvességet, a párát, és a rossz szagot is, ez pedig rontja a minőségét!

Figyeljünk arra, hogy mennyi vizet használunk a készítéshez! A titok a részletekben rejlik, hiszen egy közepes minőségű kávéból, egy közepes minőségű géppel egy jól képzett kávémester jobb kávét főz, mint a világ legjobb kávéjából a világ legjobb gépével egy nem hozzáértő személy – árulta el Gávris István, a Costa Coffee kávészakértője.

 

Íme a legfontosabb szabályok, hogy jó eszpresszót főzhessen:

1. Tisztaság: minden eszköz, amit használunk, legyen tiszta és meleg! 
2. Meleg csésze: a gépből kifolyó kávé 65-70 fokos. Ha hideg csészébe „érkezik”, az lehűti, és rontja az ízét. 
3. Darálás: be kell állítani az ideális őrlési finomságot. Egy adag eszpresszóhoz kb. 8 gramm finomra őrölt kávé szükséges. 
4. Tömörítés: a kávépogácsa, ami a szűrőbe kerül legyen tömör, az alja és a teteje pedig párhuzamos. Így a kávépogácsa egyenletes lesz, és amikor átfolyik rajta a víz, az nem talál magának különböző utakat benne. 
5. Nyomás: a jó gépek 9 bár nyomással préselik át a vizet a kávén. 
6. Víz: kb. 15-20 másodpercig folyjék át a víz a kávén, a jó eszpresszó kb. 40 ml. 
7. Ha elkészült a kávé, azonnal meg kell inni, hogy a legteljesebb kávéélményt élhessük át, tökéletes ízekkel. 
8. Szürcsölés: a kifolyt kávé forró, ezért ezt szürcsölve kell elfogyasztani. Ráadásul így érezzük legjobban az aromáit!

 

Milyen kávéból?

Meg kell tapasztalnunk, hogy inkább egy csokoládés-mogyorós-karamelles ízű kávét szeretünk vagy egy savas-gyümölcsös-citrusos fajtát. Sok-sok kóstolással megtalálhatjuk kedvencünket, amiből elkészíthetjük a saját tökéletes eszpresszónkat. 

No comments


Leave a comment