Érdekességek a fahéjról, amit csak kevesen tudnak
Az ókori Keletről származó ősi fűszernek számos rejtett tulajdonsága van, azon felül, hogy édességek, kompótok, illetve italok ízesítéséhez szoktuk használni. A fahéj több, mint ízesítő.
Mutatjuk mit érdemes tudni róla:
- A fahéjat eltérően használja a keleti és a nyugati konyha. Még Indiában és Kínában különféle húsételeket és töltelékeket ízesítenek vele, addig nyugaton egész állapotában kompótokhoz, őrölve pedig desszertekhez párosul.
- Magas fenoltartalmának köszönhetően a fahéj hatékonyan gátolhatja az öregedést, emellett vérkeringést javító hatása is kiemelkedik, ami izomgörcsök és menstruációs panaszok kezelésére alkalmazható.
- A fahéj jótékony hatásait teában is élvezhetjük, illóolajként. Segíthet javítani az emésztést, csökkentheti a koleszterinszintet, jótékony hatással lehet a szívre, erősítheti az immunrendszert, sőt, akár a súlyfeleslegektől is segíthet megszabadulni.
- A lereszelt alma fahéjjal megszórva hatékonyan léphet fel a hasmenéssel szemben. Segítheti a regenerálódást és megnyugtathatja a gyomrot.
- A fahéjban megtalálható kumarin, ami egy természetes aromaanyag. Ez az anyag nagy mennyiségben fogyasztva akár egészségkárosító hatással is lehet a szervezetre. A sütemények és más ételek elkészítéséhez nincs szükség olyan nagy mennyiségű fahéjra, hogy az bármiféle károsodást okozzon számunkra, de azért nem árt az óvatosság.
- A jellegzetes ízű, illatú és aromájú fűszernövénynek valójában több fajtája is van, amelyek nem csak ízükben térnek el, hanem kumarin tartalmuk is különbözik.
Fotó: Shutterstock.