Összeszedtük, mit érdemes tudni a szerecsendióról
A forralt bor ízesítéséhez is gyakran használt fűszerrel érdemes kicsit jobban megismerkedni, hiszen számos érdekességet rejt. Egykoron a szerecsendiónak olyan nagy értéke volt, hogy véres háborúkat folytattak az ültetvények uralmáért. Ma már őrölt formában párszáz forintért beszerezhető, egészben kicsit drágábban vásárolható meg.
Íme néhány érdekesség még a szerecsendióról:
- Rendszertanilag nem dió, a fa termésének magját hívják szerecsendiónak.
- Az arab gyógyászatban a szerecsendiót gyógyszerként hasznosították, Európában pedig a pestis ellenszerének gondolták.
- Nagy mennyiségben hosszan tartó hallucinációt, rosszullétet, dehidratációt okozhat. Néhány állatfaj esetében mérgező hatású lehet a szerecsendió.
- Az egész szerecsendióból, ha felhasználás előtt reszelünk egy keveset sokkal élénkebb és intenzívebb íze lesz.
- Húsok ízesítéséhez is használhatjuk, legjobban a bárányhúshoz illik.
- Káposztához, sütőtökhöz, padlizsánhoz, spenóthoz vagy paradicsomos ételekhez is párosíthatjuk.
- A bontatlan dió, jól záródó üvegben, sötétben tárolva akár évtizedekig is megőrizheti jellegzetes aromáját.
Fotó: Shutterstock.