Mit használjunk tojás helyett a süteményekbe? Összeszedtük

Talán addig észre sem vesszük mennyi mindenhez használunk tojást, amíg úgy nem döntünk, vagy rá nem kényszerülünk arra, hogy teljesen kiiktassuk étkezésünkből. A tojással együtt nem kell elhagynunk a tojással készült fogásainkat, szerencsére a különböző ételekben különböző módon, de helyettesíteni tudjuk a tojást.

Mutatjuk, hogyan!

  • Piskótához vagy tésztához használhatunk 1 tojás helyett 1 tk. citromlevet vagy almaecetet 3 tk. sütőporral elkeverve. Ez segíteni fog a tésztának, hogy magas és levegős legyen.
  • Süteményekhez használhatunk 2 tojás helyett egy érett banánt, amit jól összetörünk villával. Használatával még a hozzáadott cukor mennyiségén is csökkenthetünk.
  • Süteményekben akár gyümölcsök segítségével is pótolhatjuk a tojást, például 10 dkg datolyával, 8 dkg almaszósszal vagy akár 3 ek. mogyoróvajjal, esetleg 10 dkg olvasztott csokoládéval. Ha a süteményünkhöz illenek ezek az ízek, bátran kísérletezhetünk velük.

Nem csak süteményekben, főételekben is pótolhatjuk a tojást. Hogyan? Mutatjuk!

  • A hagyományos panírozáshoz 6 ek. tejet vagy vizet keverjünk el 3 ek. keményítővel és 1 csipet sóval. Ezzel a módszerrel pótoltuk a tojást, a liszt és a morzsa a szokott módon kerülhet rá ezután.
  • Ha össze szeretnénk tartani valamivel a készülő fasírtot vagy süteményt, használhatunk őrölt chiamagot vagy lenmagot, csupán az áztatásra kell időt fordítanunk. Keverjünk el 1 ek. őrölt len- vagy chiamagot, 3 ek. vízben (ez 1 tojás helyettesítésére elegendő), majd hagyjuk állni. Amennyiben nem áztatjuk, úgy az összegyúrt süteményt vagy fasírtot pihentessük sütés előtt.

Fotó: Shutterstock.

No comments


Leave a comment