Mivel kenjük meg a sütemények tetejét? Ezek közül válogathatunk
Addig nem lehet tökéletes egy sütemény, amíg úgy nem néz ki, ahogyan mi elképzeltük. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk nem a recepten kell változtatnunk, elegendő lehet máshogy megkennünk, mint ahogy eddig szoktuk.
Kelt tésztából készült süteményekhez 7 féle kenési mód is létezik:
-
Tojásfehérjével: kalácsok kenéséhez szokták
javasolni, mivel így az eredmény egyenletes fényes és aranybarna lesz.
-
Tojássárgával: bejglik készítésénél népszerű, mivel
sötétbarna színű lesz tőle a tészta, ha sütés előtt hagyjuk a tojást
felszívódni, a sütemény teteje kissé repedezett lesz.
-
Egész tojással: legyen szó kalácsról, buktáról vagy
briósról, ha a tojásnak a fehérjét és a sárgáját összekeverjük, majd azzal
kenjük meg a süteményt, akkor egy vastag, csillogós kérget fog kapni az elkészült
édességünk.
-
Vajjal: inkább péksütemények (zsemle, kifli), mint
sütemények kenéséhez javasolt. Használatával egy sötétebb, ropogósabb kéreg
keletkezik.
-
Tejjel: puha és sima tapintású felszíne lesz például
a hamburgerzsemlének, ha tejjel kenjünk meg a tetejét.
-
Tejjel kevert tojással: pogácsák sütésénél jól jöhet
a puha, fényes és világos felszín.
-
Tejföllel kevert tojással:
szintén pogácsák sütéséknél használható módszer, de lepényekhez is alkalmazható,
ezzel az aprósütemény felszíne aranybarbára pirul.
Fotó: Shutterstock.