Elég kalciumot viszel be? Érdemes átgondolni!
A kalcium jelentős szerepet játszik szervezetünk
helyes működésben. Erősíti csontjainkat és fogainkat, de szerepet játszik izmaink
és szívünk megfelelő működésében is!
Mik a veszélyei annak, ha kevés kalciumot fogyasztunk?
A kalcium a csontjaink egészségéért felel. Jelenleg a 11-18 évesek átlagosan 16%-kal kevesebb kalciumot visznek be szervezetünkbe az ajánlott mennyiségnél, míg a 16-49 évesek 9%-kal kevesebbet. Ez kihatással lesz később csontjainkra, hamarabb elgyengülnek, könnyebben törnek majd.
Kevés kalciumbevitel esetén kockáztatjuk a különböző betegségek kialakulását. Ilyen például a csontgyengeség, gyerekeknél az angolkór, korosabbaknál pedig az időskori csontlágyulás. Hogy ne gátoljuk a kalciumfelszívódást, ne fogyasszunk túl sok sót! A só túlzott bevitelben elvonhatja a kalciumot szervezetünkből.
Fontos a D vitamin!
Szervezetünk számára sok szempontból fontos a D-vitamin, de ez esetben kalciumlekötő képességére is szükségünk van! Napfény hatására testünk D-vitamint termel, de az őszi és téli hónapokban nem elegendőt, ezért nem árt, ha vitaminkapszulákkal pótoljuk a kihagyott mennyiséget!
Milyen ételek tartalmaznak kalciumot?
Ha megfelelő egyensúlyban táplálkozunk, egészségesen, akkor be tudjuk vinni szervezetünkbe a fontos ásványi anyagokat és nem kell feltétlen ügyelni a kalciumhiányára! Kalciumot ezek az ételek tartalmaznak:
● különböző tejtermékek: sajt, joghurt, tej
● tofu
● brokkoli
● kelkáposzta
● spenót
Fotó: Shutterstock.