Friss vagy szárított élesztő: melyiket használjuk?

A kelt tészta készítésének elengedhetetlen kelléke az élesztő, amiből száraz és friss fajtával is találkozhatunk. De mi a különbség a kettő között, mikor melyiket kell használni, egyáltalán felcserélhetőek-e? És ami a legfontosabb, hogyan futtassuk fel? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

A friss élesztő egy gyurmaszerű anyag, amit hidegben tárolnak. Az élesztőben egysejtű gombák találhatóak, amelyek folyadék hatására a cukrot gázzá alakítják. Ez történik az élesztő felfuttatásánál, illetve a tészta dagasztásánál is.

A száraz élesztő abban különbözik friss tárástól, hogy korábban elvonták belőle a vízsejteket, ezért szobahőmérsékleten lehet tárolni, hiszen por vagy granulátum állaga van.

A legtöbb recept friss élesztő használatát írja elő, amit akkor is ajánlatosabb használni, ha gyakran sütünk élesztővel valamilyen tésztát. Száraz élesztőt azért is megéri otthon tartani, mert kiválthatjuk vele a frisset, illetve hosszabb ideig is tárolhatjuk. Általában 7 gramm száraz élesztőt tesznek egyenlővé 20-25 gramm frissel. A friss élesztő bár kevesebb ideig áll el, le is fagyaszhatjuk, csak időben vegyük elő sütés előtt, mivel egy napig a hűtőben kell hagyni kiolvadni.

Az élesztő felfuttatásának van pár alapszabálya. Az első és legfontosabb, hogy a víz vagy a tej, amit használunk hozzá langyos legyen. A hideg és a túl meleg folyadék nem tesz jót az élesztőnek. A túl meleg megöli a gombákat, így a folyamat el se tud kezdődni, a hideg pedig nagyban lelassítja. A felfuttatáshoz még cukrot is kell használni. Ügyeljünk rá, hogy ne öntsünk az élesztőhöz túl sok cukrot (1 tk. is megteszi), hiszen az szintén megakadályozná a felfutást!

Fotó: Shutterstock.

No comments


Leave a comment