Lerántjuk a leplet! Így készül a tökéletes karamellszósz
A cukor karamellizálása nem egy egyszerű folyamat, hiszen elég csak egy pillanatig nem figyelni és máris odaég. De akkor mit lehet tenni? Hogyan lesz lágy és selymes a karamellszósz?
Ahhoz, hogy krémesen finom öntetet kapjunk, csak követnünk kell az alábbi utasításokat, amelyek segítségével elsajátíthatjuk az elronthatatlan karamell receptjét.
Karamellszósz
Hozzávalók 1 adaghoz
25 dkg cukor
2 dl tejszín
15 dkg vaj
Elkészítés
1. Egy közepes méretű edényben összekeverjük a cukrot és kb. 2 dl vizet. Kis lángon melegíteni kezdjük. Arra figyeljünk, hogy semmiképpen se kapcsoljuk magasabb fokozatra, mert akkor pillanatok alatt odakap a cukor.
2. Miután a cukor megolvadt, nagyobb lángra vesszük, a cukrot pedig nem kevergetjük. Inkább érdemes a lábast felvenni és azt forgatni.
3. Amikor a cukor aranybarna lesz, levesszük a tűzről és óvatosan hozzácsurgatjuk és simára keverjük benne a tejszínt. Visszatesszük a tűzre és hagyjuk, hogy felforrjon.
4. Forrás után levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat. Simára keverünk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután használhatjuk sütemények készítéséhez, de húsok mellé is tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Fotó: Shuttersotck.