Miért holland a kakaó? Kiderítettük!
Aki finom kakaóport szeretne, az hollandot választ. De miért holland a kakaó, hiszen nem is Hollandiában terem? Melyiket tegyük a kosarunkba?
Valóban nem a tulipánföldek között kis fapapucsban nevelik a kakaófákat. De akkor miért lett a kakaó holland? A megoldás a feldolgozási folyamatban rejtőzik, hiszen az eredeti holland gyártási eljárás lényege, hogy a feldolgozás alatt lúgos kezelésnek vetik alá a héjától elválasztott és megtört kakaóbabot, ami közömbösíti a savasságát. Ennek köszönhetően nyeri el a kakaó sötétbarna színét, lágy, pozitív értelemben vett fás, földes ízvilágát.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint különbséget kell tenni a kakaóporok között!
Kakaó, kakaópor nevet viselheti az a termék, amely tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyernek. A terméknek legfeljebb 9% vizet és legalább 20% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell tartalmaznia. A csomagoláson a „20-22% kakaóvaj” feltüntetést keressük! Ez a legjobb, amit sütéshez választhatunk.
A zsírszegény kakaó, zsírszegény kakaópor olyan termék, amely kevesebb mint 20% kakaóvajat tartalmaz a szárazanyag tömegére számítva. A dobozán a „10-12 % kakaóvajat tartalmazó” felirat árulkodik arról, hogy ez egy alacsonyabb szárazanyagtartalmú termék.
Nem viselheti a kakaó nevet, de hasonló termék a porított csokoládé, csokoládépor. Ez kakaópor és cukrok keverékéből áll, és legalább 32% kakaóport tartalmaz.
Az ivócsokoládé-por, az édesített kakaó, vagy édesített kakaópor olyan termékek, amelyek kakaópor és cukrok keverékéből készülnek, és legalább 25% kakaóport tartalmaznak.
A kakaó italpor is egy különálló termékkategória, ez részben cukrozott, így sokkal édesebb, mint a kissé kesernyés ízű natúr (holland) kakaópor.
Már az ókorban is ismerték, sőt szerették
A
kakaóbab a kakaófa gyümölcse, őshazájában Dél-Amerikában, már időszámításunk
előtt 1500-ban ismerték. A maják, az aztékok, az inkák italt főztek belőle,
amit Xocolatl-nak neveztek. Európába csak 1500-a években került, és csak a 17.
századból kezdtek csokoládét készíteni belőle. Bonyolult feldolgozás után ebből
készül a kakaópor és a kakaóvaj, ami a csokoládé alapanyaga is. A
csokoládészeletet a svájci Nestlé testvérek találták fel, ők gyártották először
1876-ban.
Fotó: Shutterstock