Nagy kedvencünk receptje: puha és omlós almás pite
A legkedveltebb gyümölcsből készítettük el az ország egyik legkedveltebb süteményét. Ha pontról követed a receptet, mennyei almás pite lesz a végeredmény!
Omlós almás pite
Hozzávalók kb. 15 szelethez
A tésztához
40 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
25 dkg vaj + a kenéshez
10 dkg porcukor
1 tojás
1 ek. tejföl
A töltelékhez
1,5 kg alma (jonatán)
4 ek. étolaj
1 citrom leve és reszelt héja
3 ek. porcukor
1 tk. fahéj
Elkészítés
1. A tésztához a finomlisztet átszitáljuk, majd elkeverjük a sütőporral. Elkezdjük összemorzsolni a vajjal és hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, valamint a tejfölt. Jól összedolgozzuk, majd hűtőben pihentetjük 30 percen keresztül.
2. Közben a töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, levét pedig kissé kinyomjuk. Az olajon megdinszteljük a reszelt almát, majd belereszeljük a citrom héját és hozzáfacsarjuk a levét is. Beleszórjuk a porcukrot és összekeverjük a fahéjjal. Hagyjuk kihűlni.
3. A sütőt 200°C-ra melegítjük elő. A tésztát elfelezzük és az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. A másikból lisztezett nyújtódeszkán 18x25 cm méretű tésztalapot nyújtunk. Kivajazott-kilisztezett tepsibe rakjuk, villával megszurkáljuk és az előmelegíttet sütőbe tesszük 15 percre. Ezután kivesszük, majd hagyjuk kihűlni.
4. Az almatölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztalapon. Kinyújtjuk a másik tésztát is és ráhelyezzük a töltelékre. Ezt a tésztalapot is megszurkáljuk villával. A sütőben további kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kicsit kihűlt, szeleteljük. Tetejét porcukorral meghintjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Recept: Kiss Barnabás. Fotó: Tamási Gábor.
Ha neked is nagy kedvenced az almás pite, ne felejts el szavazni rá!