Hogyan lágyítható meg a vaj gyorsan és könnyedén?

Mikor már minden készen áll a sütemény készítéshez, csak a vajat fejeltettük a hűtőben, jó, ha ismerünk pár trükköt, amivel könnyebben és gyorsabban meg tudjuk puhítani. Így nem kell hagyni szobahőmérsékleten kiengedni, vagy mikróban folyósra olvasztani.

Sokkal egyszerűbb és gyorsabb trükköket is alkalmazhatunk.

  • Reszeljük le! Minél kisebb felülete van a vajnak, annál gyorsabban puhul meg. Fogjunk egy reszelőt és a legnagyobb lyukon reszeljük le a szükséges mennyiségű vajat, ami így már azonnal fel is használható.
  • Kockázzuk! Ha nem szeretnénk sokat bajlódni, vágjuk egyenlő, minél kisebb méretű kockára a vajat. Így sokkal gyorsabban érik el a szobahőmérsékletet, mintha egyben hagytuk volna. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha nagyobb mennyiségű vajra van szükségünk.
  • Lapítsuk ki! Tegyük a vajat két sütőpapír közé, majd sodrófával nyújtsuk ki! Ahogy a sodrófát görgetjük, úgy a vaj is fel fog melegedni, illetve attól is gyorsabban fog puhulni, hogy szélesebb lesz a felülete.

Ezekkel a módszerekkel nem csak sütéshez puhíthatjuk a vajat, ha kenyérre szeretnénk kenni, akkor is alkalmazható a gyorsabb lágyításhoz.

Fotó: Shutterstock.

No comments


Leave a comment