Recept: készülhet az első adag mézeskalács
Sosem
lehet korai elkezdeni gyártani a mézeskalácsokat. Ráadásul hétvégén már advent első
vasárnapja lesz!
Tökéletes mézeskalács
Hozzávalók kb. 60 darabhoz
A tésztához
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 tk. szódabikarbóna
1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
1 tk. kakaópor
15 dkg vaj
1,25 dl méz
2 tojás
A díszítéshez
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor
Elkészítés
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a kakaóporral. A vajat felolvasztjuk a mézzel, a lisztes keverékhez adjuk és elkeverjük benne a tojásokat is. A tésztát alaposan összegyúrjuk és három részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, egy tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett deszkán körülbelül centi vastagságúra nyújtjuk az a tésztadarabokat, majd tetszőleges nagyobb formákat szaggatunk. Ezeket a tepsibe sorakoztatjuk és az előmelegített sütőben 10 percen keresztül sütjük. Akkor jó, ha az alja nem kap színt. Ha kivesszük, először még puha, de mire kihűl, megszilárdul.
3. A díszítéshez készítsünk a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és egy csipet sóval. A mázat habzsákba vagy zacskóba töltjük és feldíszítjük vele a mézeskalácsokat. Legalább két órán keresztül hagyjuk száradni, majd tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Recept: Péter András. Fotó: Tóth András.
Ha
te sem bírod ki mézeskalács nélkül az ünnepeket, dobj egy szavazatot!